• INCONTINENTA URINARA DE EFORT


  Dr. Dina Corina,

  Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie,

   

  Incontinenta urinara este definita ca pierderea involuntara (necontrolata) a urinii relatata de catre pacienta - fapt ce constituie o problema din punct de vedere social sau de igiena personala, cu obiectivarea acestei  pierderi de urina la examenul fizic. (ICS-International Continence Society).

  Incontinenta urinara este un simptom multifactorial, multe patologii putand fi la originea incontinentei (cauza), dar nu toate sunt accesibile reeducarii/recuperarii medicale.

   

  Tipuri de incontinenta urinara:

  In functie de simptomatologie, se disting mai multe tipuri de incontinenta urinara:

  Incontinenta urinara de efort

  Simptome:  pierderea involuntara de urina in timpul unui efort:

   tuse,  stranut, alergat, ridicare de greutati.

  Din punct de vedere medical, acest simptom se defineste ca o pierdere involuntara de urina printr-o uretra normala din punct de vedere anatomic, datorita unui dezechilibru vezico-sfincterian, dezechilibru intre fortele de expulzie a urinii si cele de retinere. Incontinenta urinara apare atunci cand fortele de expulzie sunt mai mari ca cele de retinere a urinii.

  Fortele de retinere a urinii sunt de doua tipuri: active si pasive.

  Fortele active sunt reprezentate de presiunea uretrala dependenta de actiunea sfincterelor neted si striat al uretrei. Musculatura striata, sub control voluntar, poate duce la cresterea presiunii uretrale si astfel,  poate limita pierderea involuntara de urina.

  Recuperarea medicala actioneaza deci asupra fortelor de retinere active (musculatura striata a uretrei), sub control voluntar.

  Fortele pasive de retinere a urinii sunt reprezentate de rezistenta uretrei.

  Fortele de expulzie, in numar de doua, sunt reprezentate de presiunea abdominala (care creste la efort, la tuse, ras, stranut, ridicare de greutati) si contractia vezicii urinare.

  Mecanismul fiind cresterea presiunii abdominale in timpul unui efort, pierderea de urina nu este precedata de senzatia de nevoie de a urina, ci  apare doar in timpul efortului.

  Cauzele cele mai frecvente: uretro-cistoptoza si/sau insuficienta sfincteriana uretrala. Acestea sunt accesibile recuperarii medicale.

  Tehnicile de recuperare cele mai folosite sunt exercitiile de tonifiere a planseului pelvian si bio-feedback-ul instrumental. Scopul acestor exercitii sunt cresterea tonusului si fortei musculaturii perineale.

  Reeducarea musculaturii perineo-sfincteriene va debuta dupa vizita post-natala la medicul ginecolog (6-8 saptamani dupa nastere) si este indicata tuturor pacientelor care prezinta  incontinenta urinara de efort.

  Cauzele incontinentei urinare:

  Sarcina - antreneaza modificari hormonale si anatomice cu consecinte directe asupra musculaturii perineale si asupra structurilor fibro-ligamentare.

  Nasterea pe  cale vaginala - distensia perineului in timpul nasterii provoaca leziuni perineale care pot interesa:- pielea si mucoasa vaginala

                                             - ligamentele (centrul tendinos al perineului)

                                             - muschii si nervii

  Mecanismul leziunii musculare: intindere si dezinsertie.

  Factori de risc de traumatism perineal sever:

  -extractii instrumentale (forceps)

  -perimetrul cranian al nou-nascutului

  -luare in greutate in timpul sarcinii >15 kg

  -prezentatia posterioara a fatului

  Incontinenta prin imperiozitate/instabilitate vezicala:

  Reprezinta o senzatie de nevoie urgenta de a urina, insotita de o pierdere involuntara de urina.

  Aceasta poate surveni in afara oricarui efort, in repaus, noaptea.

  Numeroase cauze pot fi la originea acestui tip de incontinenta urinara: boli neurologice centrale (medulare sau cerebrale), scleroza in placi, accident vascular cerebral, sindroame extra-piramidale etc.

  Incontinenta mixta:

  Reprezinta asocierea celor doua tipuri de incontinenta urinara.

  Tehnici de reeducare

  Actionand aupra musculaturii striate a planseului pelvian, reeducarea perineala urmareste doua obiective majore: sa restabileasca continenta urinara si sa  previna deteriorarea staticii pelviene a pacientei.

  Programul de tonifiere musculara se va desfasura pe o perioada de minim 3 luni, de 3 ori pe saptamana, sub supravegherea unui kinetoterapeut specializat.

  (recomandare grad A, a Societatii Europene de  Urologie).

   

  CONCLUZIE

  Etiologia incontinentei urinare este de cele mai multe ori multifactoriala.

  Recuperarea medicala actioneaza asupra musculaturii striate a planseului pelvian (ce reprezinta  una din fortele de retinere active a urinii si se afla sub control voluntar) si are ca efect cresterea fortei musculare a perineului si in consecinta ameliorarea incontinentei urinare de efort (ANAES-recomandare grad C).

   

  Bibliografie

  1.L’incontinence urinaire à l’effort de la femme: diagnostic et traitement. L. Peyrat, CHU TENON

  2. Rééducation périnéle, D.Grosse, J.Sengler, ed.Masson

  3.ANAES, Bilans et  techniques de reeducation perineosphincterienne pour le traitement de l’incontinence urinaire chez la femme a l’exclusion des affections neurologiques    

Înscrie-te la Newsletter

Vă mulţumim.Ultimele Articole